החלפת מפרק הברך

הניתוח להחלפת מפרק הברך הינו אחד הניתוחים המוצלחים בכירורגיה האורטופדית. החלפת המפרק ניעשת בעקבות שחיקת הסחוס במפרק הנגרמת לרוב עקב מחלת מפרקים ניוונית וכרונית (אוסטאוארתריטיס) או עקב דלקת מפרקים כרונית(מחלות ראומטיות). השכיחות למחלה עולה עם הגיל. החלפת המפרק מתבצעת כאשר הנזק לברך חמור ביותר וגורם לכאבים מרובים במהלך הליכה, בעליה במדרגות ובכל מאמץ אחר המונע הנעה תקינה של המפרק. מדובר בנזק כרוני ולא בר ריפוי באמצעות תרופות, סטרואידים, פיזיותרפיה או כל טיפול שמרני אחר.

knee-replacement-surgery

לפני הניתוח החלפת הברך

לפני הניתוח יש צורך בבדיקות דם ובדיקות שתן. גברים מעל גיל 55 ונשים מעל גיל 60 ידרשו לבצע גם בדיקת אק”ג וצילום חזה. כמו כן, יישלח המטופל לבדיקות הדמיה מתאימות בהפניית הרופא. לעיתים אף יהיה צורך גם בבדיקת CT או MRI של הברך. החלפת מפרק הברך הינו הליך ניתוחי שכיח, במהלכו מתבצעת החלפת מפרק חולה, כואב ולא מתפקד בשלמותו, במפרק מלאכותי המעוצב באופן שמאפשר את המשך תפקודו. הניתוח מבוצע בהרדמה אזורית (ספינלית, אפידורלית) או מלאה, לפי החלטת הרופא המרדים ובשיתוף עם המטופל.

לעתים בימים הקודמים לניתוח יש צורך בהפסקת נטילת תרופות מסוימות, על כך כדאי להתייעץ עם הרופא המנתח.

הניתוח

לאחר חיטוי של האזור מבוצע חתך באורך 8-12 ס”מ בקדמת הברך, הסחוס הפגוע והשחוק מוסר, מתבצעות מדידות מדויקות של מרכבי המשתל ובעזרת צמנט מיוחד מדביקים את המשתל המלאכותי, העשוי ממתכת ופוליאתילן רפואי ומורכב מאותם חלקים בסיסיים אשר נמצאים בברך הביולוגית.

בסיום הניתוח הברך תיסגר לפי שכבות. לאזור הניתוח יחובר נקז, שינקז את ההפרשה אל בקבוק מיוחד ולאחר מכן תבוצע חבישה.

knee-replacement-surgery-assuta

בתום הניתוח המנותח יועבר אל יחידת התאוששות ויישאר תחת השגחה צמודה על מצב הנשימה, ההכרה, מעקב לחץ דם, דופק , מדדים אחרים, מתן חמצן ומעקב אחר תנועתיות הגפיים. אחיות המחלקה יעקבו אחר מצב המנותח באופן סדיר. במידת הצורך ובהתאם להוראות המנותח יקבל טיפול תרופתי הכולל עירוי נוזלים, טיפול אנטיביוטי וטיפול בכאב. לאחר מספר שעות המטופל יועבר למחלקה אורטופדית להמשך טיפול והשגחה.

אורך הניתוח: 1-2 שעות

שיקום

לאחר השחרור מומלץ להתחיל בהפעלת הברך ובטיפולי פיזיותרפיה. משך הפיזיותרפיה הינו כ-10 שבועות נוספים.

במקרה של כאבים ניתן ליטול משככי כאבים לפי הצורך. בכל מקרה של כאבים אשר אינם חולפים, אובדן תחושה או חולשה, קוצר נשימה, עליית חום, הפרשה מהפצע הניתוחי או דימום- יש לפנות מידית לבדיקה רפואית. חזרה לפעילות יום יומית ולעבודה משרדית מתבצעת תוך 3-6 שבועות לאחר הניתוח. ישנה חשיבות רבה למיתון פעילות פיזית ולביצוע תכנית אימונים אשר נקבעה על ידי הצוות המטפל, על מנת לשפר את ניידות וביצועי המפרק החדש. דריכה על הרגל המנותחת כבר כיום לאחר הניתוח, נחשבת כמשפרת פרוגנוזה, אך יש להימנע מתנועות חדות, כיפוף או סיבוב של המפרק.

נקודות חשובות:

  • חשוב מאוד לשמור על היגיינה אישית אחרי הניתוח.
  • חשוב להגיע לעצמאות בפעילות היומיומית מהר ככל האפשר, על מנת לסייע להחלמה.
  • חשוב להגיע לטווח תנועות מלא בשבועות ראשונים לאחר הניתוח.

קרא על החלפת מפרק הירך

חבר אקדמיה האמריקאית כרורגיה ואורטופדיה

מעל ל- 3000
ניתוחים מוצלחים

מומחה בכירורגיה אורטופדית עם וותק של 20 שנה

פניה לייעוץ

לייעוץ ראשוני עם ד"ר קזנסקי










    אנא בחרו את המפרק שכואב לכם?

    אנא בחרו את הקופת חולים שאליה אתם שייכים , במידה והיא לא ברשימה ציינו האם יש לכם ביטוח בריאות פרטי?




    להזמנת שיחת ייעוץ

    עם ד"ר קזנסקי







      אנא בחרו את המפרק שכואב לכם?

      אנא בחרו את הקופת חולים שאליה אתם שייכים , במידה והיא לא ברשימה ציינו האם יש לכם ביטוח בריאות פרטי?